Абрикос Мелітопольський чорний

1432
297,00
грн.
Абрикос "Мелітопольський чорний" – це гібридний сорт середнього терміну дозрівання, селекція з високими смаковими якостями, високою врожайністю. Виведений в результаті схрещування абрикосу та аличі. Збирання врожаю з другої декади червня. Характеризується невибагливістю, плодами середньою масою 40 - 50 грамів і більше, один із найврожайніших чорних сортів абрикосу.
Дерево середньоросле, виросте до 3 - 4 метрів заввишки, компактна крона, рекомендується щорічна весняна обрізка. Плоди овальної форми, бордового забарвлення, практично чорні. Шкірка щільна з ледь відчутним опушенням. М'якуш червонувато-жовтий, соковитий, смаком більше нагадують абрикос, ніж сливу, кисло-солодка з медовим присмаком. Кісточка відокремлюється в повному обсязі, середніх розмірів. При дозріванні при перевантаженні схильний до обсипання. Стійкий до основних захворювань. Висока морозостійкість, до - 25°C.

Сорт має ряд безперечних переваг перед звичайними абрикосами:
  • Пізнє цвітіння. Завдяки цій якості чорні абрикоси менше страждають від зимових заморозків, які продовжуються, незважаючи на те, що за календарем уже настала весна. Інакше квіти просто вимерзали б і обсипалися. А досвід з вирощування нових сортів протягом кількох десятків років дає підстави припускати, що для правильного розвитку квіткових і ростових бруньок дерево навіть потребує не дуже ранньої та теплої весни.
  • Стійкість до захворювань. Особливо до найпоширеніших грибкових хвороб кісточкових — клястероспоріозу, моніліозу, цитоспоріозу.
  • Висока зимостійкість коренів, деревини, ростових та квіткових бруньок. Це досягається рахунок більш тривалого періоду спокою.
  • Майже щорічне плодоношення. Пов'язано з тим, що абрикос менше страждає від зимових холодів і невибагливий до умов вирощування.
  • Самозапилюваність. На відміну від абсолютної більшості абрикосів ці сорти самоплідні. Для нормального запилення та появи зав'язей достатньо одного дерева з чоловічими та жіночими квітками. Якщо культура самобезплідна, квіти з'являтимуться регулярно, але плодів ви не дочекаєтеся. Тому чорний абрикос підійде для садів, де відсутні інші кісточкові культури. Коли запилювач все-таки потрібно, цю роль можуть виконувати не тільки абрикоси, а й російська чи китайська злива, алича, терн. В ідеалі, звичайно, бажано посадити 3-4 саджанці чорного абрикосу кількох сортів.
  • Компактність крони та невисокі темпи зростання. Дерево більше нагадує кущ. Крона не так сильно заростає. Це суттєво полегшує роботи з догляду, щорічне обрізання та процес збирання врожаю.
  • Відносна невибагливість та висока адаптивність. Чорні абрикоси менш вимогливі до складу ґрунту, визрівають при нижчих літніх температурах та нестачі сонця. Вони краще переносять і посуху, і надлишок вологи.
Made on
Tilda