Буряк Циліндра. Даний пізньостиглий сорт оцінили фермери та кулінари. Приємний солодкуватий смак подовжених плодів ідеально підходить для приготування перших страв, салатів, навіть соків і солодощів. До того ж Циліндра відрізняється підвищеною врожайністю. З одного квадратного метра городу збирають від 8 до 10 кг буряка, що є найвищим показником.
Опис:
терміни дозрівання: для свіжої пучкової продукції—75-80 днів, для зберігання—120-130 днів;
коренеплоди вирівняні, довжиною до 20 см, діаметром 6-9 см, масою 200-550 г;
м'якоть дуже соковита, солодкувата, швидко готується, універсального застосування;
термін зберігання буряків—7-9 місяців.
Столовий буряк — смачне джерело вітамінів і мінералів. Регулярне вживання овочу зміцнює стінки судин, нормалізує роботу кишечника, кровотворної системи. До того ж буряк містить всього 43 калорії на 100 г продукту, що робить його цінним дієтичним продуктом. Дивно, але цілющі навіть вершки. Листя буряка містять у великій кількості вітамін С і фолієву кислоту, тому такі відвари корисні для лікування анемії, діабету, атеросклерозу.
Вирощування буряків у відкритому ґрунті:
для посадки підходять супіщані та суглинні ґрунти й сонячна сторона;
сіють із квітня по травень, після відходу заморозків, на глибину до 3-4 см;
рекомендована схема посіву—6-7х 30-45 см;
сходи очікуються через 5-7 днів, при температурі від +10 градусів;
проріджують із появою 4 листочки на відстані 12-15 см, вносять азотну підгодівлю;
потрібні поливи раз в 5-6 днів, прополки, розпушування, другу підгодувати роблять за допомогою золи або розчину органіки.