Гранат Шаролі – це сорт, виведений в Ірані, який довгий час вирощується тільки в країнах Азії. В Україні сорт нещодавно, однак, успішно вирощується у більшості регіонів країни. Зазвичай гранат вирощують кущем, але можливе формування штамба. Для цього в землі залишають 3-4 втечі, щорічно додаючи до них 2-3 молоді гілки, а старі зрізають. Сам кущ досить загущений і вимагає регулярного проріджування. Плоди цього сорту великі, з великою кількістю зерен. Для цього сорту властиві рожеві зерна. Чим вони світліші, тим солодші за смаком. Зерна невеликі, цупкі. На смак – солодкі, з легкою приємною кислинкою. Вміст цукру в "Шаролі" займає лідируючі позиції серед інших сортів. Шкірка щільна, темно-червоного кольору. Сорт має чудові смакові якості, хорошу морозостійкість та посухостійкість, відмінну лежкість та транспортування. Плоди можуть зберігатися до місяця у прохолодному приміщенні. Сорт самоплідний, але для кращого плодоношення бажано висаджувати поряд з іншим сортом гранату.
Характеристики:
Врожайність: висока, 50-60 кг із дерева
Цвітіння: травень – червень
Термін дозрівання: середній, жовтень – листопад
Висота дорослої рослини: 2,5-3 м
Вага плоду: 300-350 г (великі до 500 г)
Діаметр плода : до 12 см
Кількість насіння: 400-700
М'якуш солодкий, яскраво виражений смак
Термін зберігання: 3-4 місяці
Морозостійкість: -15 °C, вимагає укриття на зиму всієї наземної вегетативної частини
Плодоношення: 3-4 рік
Вік саджанця: 3 роки
Коренева система: відкрита
Запилення: самоплідний (для кращого плодоношення бажано висаджувати поряд з іншим сортом гранату)