Пастернак 5 г – цінний овоч, відомий своїми корисними властивостями. Його використовують як болезаспокійливий і тонізуючий засіб. За кількістю вітамінів та харчової цінності пастернак перевершує моркву та картоплю. Тому овоч міцно влаштувався у «фітнес-меню». Корінь пастернаку білий, м'якоть ніжна, гостро-солодкувата, а зелень знадобиться як приправа як петрушка. Білий корінець їдять у вареному, тушкованому, запеченому та смаженому вигляді. Культура посухостійка та зберігається всю зиму до весни.
Характеристика пастернаку:
кущ до 20-30 см заввишки;
листя дуже розсічені, нагадують селера;
корінь білий, витягнутий, до 18-23 см, до 5 см діаметром, масою 100-150 г;
м'якуш ніжний, соковитий, з вираженим гострувато-солодким смаком і тонким ароматом;
урожай збирають наприкінці вересня-початку жовтня;
насіння пастернаку зберігає схожість 2 роки, воно становить 70%, тому посадки слід загущати.
Вирощування пастернаку З середини квітня насіння висіють у відкритий ґрунт, вибираючи для грядок сонячне місце без застою води. Глибина посадки становить 1,5-2 див. З появою паростків (через 10-14 днів) їх проріджують у кілька етапів те щоб місяць залишилося 10 див між кущиками. Між рядами залишають 45-60 см. Рекомендовані помірні поливи (4-5 за сезон), прополювання, розпушування. А ось підживлення можуть бути зайві, оскільки стимулюють зростання зеленої маси, а корінь стає тонким та волокнистим. Для збирання врожаю використовують вила, коріння звільняють від бадилля, зберігають у підвалі чи холодильнику.