Як підготувати полуницю до зими

Недосвідчені садівники помилково вважають, що полуниця не потребує якоїсь особливої підготовки до зимового періоду. Але експерти знають, що такий підхід докорінно не вірний і може призвести до втрати врожаю. Тому проводити підготовку полуниці до зимового періоду варто з осені.

Почніть із підживлення. Кожен садівник сам вирішує, що застосовувати:

  • суміш коров'яку із золою;
  • послід птахів;
  • комплекси спеціальних добри.

Після того, як усі ягоди зібрані, полуниця потребує поливу, і припиняти його в осінній період не потрібно.

Чи варто пропалювати?

Восени на кущах ягід проступають ознаки недуг, тому проведіть обробку спеціальними препаратами. Але перед цим позбавте полуницю від бур'янів, які перешкоджають проходженню повітря та забирають частину живлення. Прополку необхідно проводити в кінці літа або одразу з приходом осені. Не варто відкладати цей процес на холодний період, оскільки кущі не встигнуть відновитись до заморозків. Обробляти можна будь-яким гербіцидом відразу після прополювання.

Обрізати чи не обрізати листя на зиму?

Суперечки між городниками про те, чи потрібно обрізати листочки восени, не припиняються вже кілька десятиліть. Прихильники обрізки стверджують, що на старому листі з'являються хвороби і виникають грибки. А противники вважають, що обрізка змушує кущ витрачати більше сил на формування нової зелені, через що наступного року плодоношення буде порушено. Ми думаємо, що істина знаходиться посередині: видаляти листочки варто відразу після зняття плодів, щоб вона встигла обзавестися зеленню до холодів. Якщо ви не встигли з якоїсь причини цього зробити, видаліть тільки сухе і хворе листя.
Ранні, Пізні, Середні, Ремонтантні
Яблуня, Персик, Черешня, Груша, Слива, Абрикос та інше
Хурма, Ківі, Гранат
Малинове дерево, Жовта, Чорна, Ремонтантні
Томати, огірки, перець, капуста, зелень та інше
Огірки, Баклажан, Кабачок, Перець, Томат
Петунії, астрі, дзвоники, віола та інше
Мінеральні, Комплексні, Рідкі
Хімічні, Біологічні
Пізні, Середні, Ранні
Гортензії, троянди, ромашки, та інші
Без кісточок, Білий, Рожевий, Кишмиш
Черная, красная, белая
Солодка, Кисло-солодка
Червоний, зелений
Найкращі сорти
Найкращі саджанці
Найкращі саджнці
Хости, папороть, бересклет, лаванда та ін.
Ялина, Туя, Ялівець
Кизил, Жимолость, Бузок, Сакура, Бірючина
Волоський горіх, Фундук, Фісташка
Інвентар, культиватори, секатори та ін.
Made on
Tilda