Помідори, що вирощуються на городі без теплиці, не завжди встигають встигнути до закінчення літа. Особливо якщо ви пізно їх висадили через холодну весну. У вересні недозрілі помідори мають всі шанси встигнути, але при зменшенні температури та утворенні роси виникає загроза для плодів. Особливо небезпечні дощі, через які томати тріскаються, гниють та обзаводяться хворобами. А якщо поруч посаджена картопля, уражена фітофторозом, ця недуга дуже швидко може переключитися на помідори. Ми розповімо, як правильно зібрати зелені помідори, щоб дати можливість встигнути в приміщенні.
Як правильно зберігати незрілі помідори
Світло-зелені помідори варто знімати не лише через погані погодні умови, але ще й якщо ви хочете зберегти свіжі томати якнайдовше. Плоди бажано зривати з гілочкою або плодоніжкою, щоб вони спокійно пролежали кілька тижнів і поступово дозрівали. До речі, чим більше плодів ви знімете з куща, тим швидше стануть рости ті, що залишилися. Темно-зелені томати краще не знімати, оскільки шансів мало, що вони встигнуть у приміщенні. Плоди без ознак недуг можна зберігати за кімнатної температури. Складіть їх у неглибокий ящик і поставте у прохолодній кімнаті на підлогу.
Прискорити дозрівання томатів допоможуть зрілі фрукти, що виділяють етилен: Зберегти плоди протягом тривалого часу допоможе правильне зберігання: віднесіть в льох і тримайте при температурі 10-14 градусів. При цьому слідкуйте за томатами та прибирайте ті, що починають гнити.