Збираємо восени, їмо взимку: як зберігати зелені помідори

Помідори, що вирощуються на городі без теплиці, не завжди встигають встигнути до закінчення літа. Особливо якщо ви пізно їх висадили через холодну весну. У вересні недозрілі помідори мають всі шанси встигнути, але при зменшенні температури та утворенні роси виникає загроза для плодів. Особливо небезпечні дощі, через які томати тріскаються, гниють та обзаводяться хворобами. А якщо поруч посаджена картопля, уражена фітофторозом, ця недуга дуже швидко може переключитися на помідори. Ми розповімо, як правильно зібрати зелені помідори, щоб дати можливість встигнути в приміщенні.

Як правильно зберігати незрілі помідори

Світло-зелені помідори варто знімати не лише через погані погодні умови, але ще й якщо ви хочете зберегти свіжі томати якнайдовше. Плоди бажано зривати з гілочкою або плодоніжкою, щоб вони спокійно пролежали кілька тижнів і поступово дозрівали. До речі, чим більше плодів ви знімете з куща, тим швидше стануть рости ті, що залишилися. Темно-зелені томати краще не знімати, оскільки шансів мало, що вони встигнуть у приміщенні. Плоди без ознак недуг можна зберігати за кімнатної температури. Складіть їх у неглибокий ящик і поставте у прохолодній кімнаті на підлогу.

Прискорити дозрівання томатів допоможуть зрілі фрукти, що виділяють етилен:
  • банани;
  • яблука;
  • груші.
Зберегти плоди протягом тривалого часу допоможе правильне зберігання: віднесіть в льох і тримайте при температурі 10-14 градусів. При цьому слідкуйте за томатами та прибирайте ті, що починають гнити.
Ранні, Пізні, Середні, Ремонтантні
Малинове дерево, Жовта, Чорна, Ремонтантні
Томати, огірки, перець, капуста, зелень та інше
Петунії, астрі, дзвоники, віола та інше
Мінеральні, Комплексні, Рідкі
Хімічні, Біологічні
Пізні, Середні, Ранні
Гортензії, троянди, ромашки, та інші
Яблуня, Персик, Черешня, Груша, Слива, Абрикос та інше
Без кісточок, Білий, Рожевий, Кишмиш
Черная, красная, белая
Солодка, Кисло-солодка
Хурма, Ківі, Гранат
Червоний, зелений
Найкращі сорти
Найкращі саджанці
Найкращі саджнці
Хости, папороть, бересклет, лаванда та ін.
Ялина, Туя, Ялівець
Кизил, Жимолость, Бузок, Сакура, Бірючина
Волоський горіх, Фундук, Фісташка
Інвентар, культиватори, секатори та ін.
Made on
Tilda